Her hakkı saklıdır.
728’de Tibet’iŋ 38. kralı olan Trisoŋ Deutsen döneminde Tibet’iŋ Samye kentinde düzenlenen Uluslararası Tıbb Konferansınıŋ katılımcıları arasında, Bilge Kagan'ıŋ başında olduğu 2. KökTörük Kaganlığından bir Törük hekim de bulunmuştu, adı SEŊDO ODÇEN idi ve bėş tıbb kitabı yazmıştı:
- Üç Kara Eser
- Deŋiz Kabuğu Çizimleriniŋ Gözü
- Turkuaz Ağ: Şifalı Bitkiler Ormanına Giriş
- 500 Bölümlük Gunasata
- At Tıbbınıŋ Aynası - Üç Cild (Veterinerlikle ilgili)
Sadece bu kitablardan, KökTörükleriŋ sadece taşa yazmadığı, aslında gėŋiş bir edebiyata sahib oldukları ve o dönemde kitablar yazdıkları aŋlaşılmaktadır.
8. yüzyılda saray hekimliği yapan üŋlü Tibet doktoru Gyu-thog'a bazı milletleriŋ ilk doktorlarınıŋ adları sorulduğunda ilk Törük (Drugu) hekiminiŋ adını Bagatur (Mete Han) döneminde yaşayan BIGUTA olduğunu söylemişti. Karluklarıŋ (Garlok) ilk hekimi ise HARINA idi.
Kaynak: Ven Rechung Rinpoche, "Tibetan Medicine", sayfa 207, California Üniversitesi Yayınları, 1973.
Merhabalar hocam, elinize, emeğinize sağlık. Eski Türklerde tıp konusu çok değerli ve çok daha fazla çalışma yapılsa keşke. Benim sizlere benzer bir husus ile ilgi sorum olacaktı, acaba eski Türkler ile ilgili kaynaklarda onların içkileri veya içecekleri hakkında bilginiz var mı? Örneğin bu bahsi geçen tıp kitaplarında içecekler ile alakalı içerikler var mı? Faydaları, zararları ya da şu hastalığa şu içecek iyi gelir gibi.. Cevabınızı merakla bekliyorum, teşekkür ederim.
YanıtlaSilMerhaba, begni, bekni : buğday, darı, arpa gibi şeylerden yapılan bir içki . bor, surma, sürme, süçüg : şarap . agartgu: bir çeşit buğday birası . buksum: darıdan yapılan bir içki . Fayda/zarar konusunda maalesef bir bilgim yok.
Sil